Alla monster måste dö

Nordkorea en spegling av landet i syd - båda diktatoriskt styrda

Alla monster måste dö av Magnus Bärtås och Fredrik Ekman beskriver en resa till Nordkorea. Beskrivningarna av Nordkoreas folks misär, megalomaniska ledare och de av regimen utpekade guider, statisters och militärers sätt att strikt följa alla instruktioner är gamla, klassiska, nästan klichéartade. Vad som var nytt för mig är hur nationen skapades och speglade sig till andra landet i syd. För att beskriva det så parallellberättar boken om resan och om två personer som kidnappades av Nordkorea och där, under tvång visserligen, men kunde fortsätta med sitt filmskapande. Dessa två rörde sig från ett Sydkorea som var en militärdiktatur till en kommunistisk diktatur och i som boken skriver:

De kom inte från friheten till fångenskap. Korea bestod av två diktaturer. De kom från en fångenskap till en annan. Och båda diktatorerna älskade deras filmer.

Tyvärr medförde fokuset på dessa filmskapare också att en väldigt stor del av boken fokuserade på detaljer inom film och filmhistorien vilket förtog från rese- och Nordkoreaskildringen.