Signal and the noise

När lämnade elektronikan rocken till dess öde?

13 sekunder in i låten Love Will Tear us Apart

Signal and the noise av Nate Silver gör världen parallellt både tydligare och mer komplex. Nate Silver förtydligar när världen är svår att förutsäga och var den istället faktiskt går att prognostisera. Boken visar det på ett sätt som går väl ihop med de senaste årens fokus på att till exempel opinionsundersökningar måste redovisas tillsammans med sin felmarginal. Att höra nyheter om hur väljarstödet ser ut, utan felmarginalen, känns nu, efter läsningen, snarare som brus än som den fakta den var tänkt att vara.

Inbäddat i den förklarande texten hittar man också intressanta godbitar som behovet för en annan sorts felmarginal: “Perhaps initial estimates of GDP should be reported with margins of error, just as political polls are”. En idé som verkligen slår an en ton hos mig. Jag tror det skulle gagna många politiska diskussioner att ha en sån typ av ärlighet och dessutom stärka folks förtroende för politiker och etablissemanget i stort.

Som nyligen populariserat av serierna Devs och Westworld samt William Gibsons Agency; givet kännedom om alla fysikaliska regler och alla partiklars plats så går det att perfekt förutsäga framtiden - in i evigheten. Allt är förutbestämt och det finns ingen fri vilja. Jag försöker undvika gymnasiefilosofiskämmas över det, men jag har alltid tyckt att det är en häftig och självklar världsbild, även om nu de tre fiktionerna faller till föga och tillåter någon form av unikum som bryter sig loss och lägger till lite onaturligt kaos. Tack vare Signal and the noise så har jag nu också lärt mig att det var den ateistiska matematikern Pierre-Simon Laplace som var en av de första förkämparna för konceptet.

Avslutningsvis, när lämnade elektronikan rocken till dess öde? 13 sekunder in i låten Love Will Tear us Apart när synthen helt tar över från gitarren. En fantastisk liknelse av Nate Silver som jämför låten med schackmatchen mellan Garry Kasparov och IBMs Deep Blue och hur människans maskiner fick triumf över människan själv.